מה זה גרמושקה? איך מוציאים גרמושקה ולאיזה מטרה? מתי נדרש להגיש גרמושקה? מה כלול בבקשה לקבלת היתר בנייה? האם חייבים להוציא גרמושקה מהרשות המקומית לצורך פרויקט התחדשות עירונית? המומחים של קבוצת צרפתי שמעון הכינו עבורכם מדריך מלא ועדכני לשנת 2024.
חוק התכנון והבנייה נועד להסדיר את פעולתם של מוסדות ורשויות התכנון בישראל ברמה המקומית, המחוזית והארצית, ועד כה נחקקו 137 תיקונים לחוק. בין היתר, חוק התכנון והבנייה עוסק בבנייה ובשימוש במקרקעין שלא כדין, והחוק קובע כי מי שיבצע עבודה או ישתמש במקרקעין ללא היתר הטעון לפי דרישות החוק – דינו קנס או מאסר.
מאחר שרוב פעולות הבנייה מחייבות אתכם לקבל היתר בנייה מהוועדה המקומית, יש להגיש גרמושקה הכוללת פרטים ומידע על פעולת הבנייה המתוכננת. הבקשה כוללת זכויות בנייה על פי מידע שהתקבל מהעירייה, טבלה לחישוב שטחי הבנייה, מפה טופוגרפית, שרטוטים מפורטים (תשריט הבקשה) ועוד.
כדי לבצע עבודה מסוימת או לעשות שימוש במקרקעין חייבים להגיש בקשה להיתר בנייה לרשות הרישוי המקומית, את הבקשה לקבלת ההיתר יש להכין בעזרת אדריכל ומהנדס בנייה.
מה זה גרמושקה?
כמעט כל פעולות הבנייה והשימוש במקרקעין מחייבות אישור שניתן על ידי ועדת התכנון והבנייה המקומית, לכן יש להוציא היתר בנייה אם מעוניינים לבצע פעולות כגון: הקמת בניין חדש על הקרקע, הריסת בניין קיים בין היתר במסגרת פרויקטים מסוג התחדשות עירונית, תוספת בנייה או שינוי חיצוני לבניין קיים, שינוי פנימי במבנה הפוגע בקונסטרוקציה הקיימת בבניין או בצנרת המשותפת ועוד.
היתר הבנייה הוא מסמך מפורט המהווה אישור של ועדת התכנון והבנייה המקומית לבצע את הפעולה המבוקשת, למשל עבודות בנייה, הריסת בניין או שינוי בשימוש במקרקעין. האישור כולל תיאור מילולי של הבקשה שאושרה על ידי ועדת התכנון והבנייה והמסמך כולל נספח ייעודי של תשריט הדומה לרצועת נייר ארוכה המקופלת לכמה מקטעים ברוחב אחיד, ומכאן הכינוי גרמושקה (אקורדיון בשפה הרוסית), בגלל צורת הקיפול הייחודית שמזכירה אקורדיון.
המטרה העיקרית של הגרמושקה הינה לוודא כי פעולות הבנייה ו/או השימוש במקרקעין יהיו בהתאם לדרישות ולתנאים שנקבעו בחוק התכנון והבנייה ובתקנות ובחוקים הנגזרים ממנו, כמובן בהתאם לזכויות הבנייה ולהוראות שנקבעו בתוכנית החלה במקום.
מתי נדרש להגיש גרמושקה?
החוק מחייב קבלת היתר בנייה עבור העבודות והשימושים הבאים:
- הקמת בניין חדש או הריסת בניין קיים.
- תוספת בנייה או שינוי חיצוני בבניין קיים.
- שינוי פנימי הפוגע בקונסטרוקציה או בצנרת משותפת בבניין.
- התוויית דרך, סלילה, סגירת דרך, חפירות והנחת תשתיות.
- שינוי בשימוש ביחס להיתר הקיים.
- הצבת מבנה זמני.
- שימוש במבנה בצורה החורגת מהאישור שניתן בעבר.
תיקון 101 לחוק הוציא חלק מהפעולות המחייבות קבלת היתר מוועדת התכנון והבנייה, ויש פעולות המחייבות הגשה בקשה לאישור על מנת לבצען בפועל.
מתי אין צורך בגרמושקה?
חוק ותקנות התכנון והבנייה עברו מספר שינויים ועדכונים לאורך השנים, לכן כיום ישנם מקרים שבהם אין צורך בגרמושקה כדי לבצע פעולה מסוימת. כך לדוגמה, אין צורך בגרמושקה אם מתכננים לבצע שינוי בפנים הנכס בלבד, כל עוד השינוי אינו משפיע ומשנה את חזית הבניין או את מעטפת המבנה והמערכות הקשורות אליו.
בנוסף לזאת, חלק מתוספות הבנייה ותוכניות לבניית מבנים פשוטים ובדרך כלל קטנים מחוץ למעטפת המבנה אינן מחייבות יותר בגרמושקה, לדוגמה בניית פרגולה או התקנת סוכך, הקמת שער כניסה וכו’.
מה כוללת הגרמושקה?
לגרמושקה יש שני חלקים:
חלק ראשון – תיאור הפעולות
חלק זה מתאר את הפעולה המתוכננת במקרקעין, כולל פרטי המגרש, שם האדריכל, פרטי בעל המגרש, פרטי בעלי הזכויות בנכס, פרטי המהנדס האחראי על התוכנית. לחלק זה האדריכל נדרש לצרף טבלה לחישוב שטחים לבנייה וטבלת זכויות בנייה. על החלק הראשון של גרמושקה חייבים לחתום האדריכל שגם מגיש את הבקשה, בעלי הזכויות בנכס ומהנדס הבניין האחראי על ביצוע הפעולה.
חלק שני – שרטוטים, מפות ותוכניות מפורטות
חלק זה כולל מפה טופוגרפית, שרטוטים ותוכניות בנייה מפורטות בקנה מידה 1 – 100, תוכנית חתכים, חזיתות, תוכנית לבניית ממ”ד, סכמה לחישוב שטחים, תרשים סביבה ובהתאם לדרישות ועדת הרישוי יש לצרף מסמכים ושרטוטים נוספים.
איך מוציאים גרמושקה?
רבים מהישראלים מעוניינים לדעת איך מוצאים גרמושקה, לכן כדאי לדעת כי יש להגיש בקשה ערוכה על ידי אדריכל בהתאם לתקנות, בהתאמה לתוכנית ולתקנות החלות על הקרקע. האדריכל אחראי על איסוף המסמכים הנדרשים והגשת הבקשה, האישורים והשרטוטים, וכיום מגישים בקשה מקוונת.
יש פעולות המחייבות הסכמה וחתימות של בעלי הזכויות בקרקע או מבעלי הרכוש המשותף, לדוגמה תוספת ממ”ד בבניין משותף או הליך התחדשות עירונית.
הגשת גרמושקה לצורך קבלת היתר בנייה
לאחר איסוף מידע ותכנון ראשוני האדריכל מכין את הבקשה לקבלת היתר בנייה, ועליו להכין ולשלוח תוכנית הגשה הכוללת שרטוטים, טפסים שונים, מפה טופוגרפית וחתימות. כיום מגישים בקשה מקוונת באמצעות מערכת רישוי זמין.
קבוצת צרפתי שמעון היא חברת בנייה ויזמות נדל”ן משפחתית ומובילה, עם ותק מע